Next: BIDDINGHUIZEN Ticket kopen Informatie

Nieuws

Blog

Veiligheid bij Mud Masters

Dat Mud Masters groot en uitdagend is, weten we, maar hoe is de veiligheid tijdens onze evenementen georganiseerd? Onze Safety Manager Henri legt het uit.

Hoe zorgt Mud Masters voor een veilig event?
Voorafgaand aan elk evenement wordt een uitgebreide risico-analyse gemaakt en worden waar nodig maatregelen genomen. Denk hierbij aan het maken van een veilig parcoursplan en het checken van de waterkwaliteit. Het evenement wordt door professionele bedrijven opgebouwd, die doorlopend de constructies controleren. Daarnaast worden de plannen en het opgebouwde evenement gecontroleerd door de autoriteiten en door testlopers uit ons team van (oud-)Mariniers.

En als er toch iets gebeurt?
Risico’s kunnen worden geminimaliseerd, maar niet geheel worden uitgesloten. Als er iets gebeurt, staat er een professionele veiligheidsorganisatie klaar, bestaande uit ambulancepersoneel met terreinvoertuigen, de reddingsbrigade en een centrale post. Er zijn standaard scenario’s die bij de volledige veiligheidsorganisatie en alle overige medewerkers bekend zijn, zodat er snel gehandeld kan worden. Voor het meest actuele en lokale weerbericht is er een hotline met een meteoroloog.

Zijn er veel blessures?
Wat is veel? Elke blessure is natuurlijk vervelend. Bij een evenement van 16.000 deelnemers hebben wij gemiddeld te maken met twee breuken – meestal enkels – en tien schouders uit de kom. De kans op een blessure bij Mud Masters is dus zeer laag in vergelijking met veel andere sporten.

Hoe kunnen deelnemers hun eigen run nog veiliger maken?
Wij hebben een aantal tips over onder andere blessurepreventie op een rijtje gezet. Daarnaast wordt er voor de start een veiligheidsbriefing gegeven door de MC in het startvak.

Heb je nog iets anders te zeggen?
Mud Masters-events zijn zo uitdagend én veilig mogelijk. Jaarlijks finishen bijna alle ruim 50.000 Mud Masters moe, voldaan en gezond.