Next: BIDDINGHUIZEN Ticket kopen Informatie

Nieuws

Mud Masters: Back to the roots

Jaarlijks finishen tienduizenden deelnemers bij Mud Masters. Hoe is dit eigenlijk allemaal begonnen?

Geschiedenis
Mud Masters is geïnspireerd door de militaire hindernisbaan. De oorsprong van de hindernisbaan gaat terug naar de 19e eeuw. Diverse legers maakten gebruik van hindernisbanen om hun soldaten snel functioneel fit te krijgen en om teamwork en kameraadschap te stimuleren.


Bron

Korps Mariniers
De roots van Mud Masters liggen bij het Korps Mariniers. Oprichter André en andere teamleden hebben hier jarenlang, wereldwijd, vele hindernisbanen bestormd. Het Mud Masters-parcours is dan ook geïnspireerd door hindernisbanen van het Korps Mariniers, de Britse Royal Marines Commando’s, het Franse Vreemdelingenlegioen en diverse binnen- en buitenlandse special forces.

In 2011 kwam André op het idee om deze ervaring in te zetten en anderen deze functionele trainingsvorm te laten ervaren als een groots en onvergetelijk event. Anders dan bij de mariniers werden bij Mud Masters MC’s, muziek en een feesttent toegevoegd aan de ervaring. In 2012 was de eerste editie van Mud Masters in Haarlemmermeer een feit.

Doorlopend zijn het parcours en de hindernissen vernieuwd en aangepast. Zo zijn er invloeden vanuit de skatescene bijgekomen, zoals onze quarterpipe-hindernis ‘Pipe Runner’, en heeft het skischansspringen ons geïnspireerd om onze 10 meter hoge glijbaanhindernis ‘Flyer’ te ontwikkelen. Wat ook terugkomt bij Mud Masters zijn load carries en buddy carries. Om altijd functioneel te kunnen trainen, wordt bij de mariniers vaak getraind met wat er voor handen is. Denk hierbij aan jerrycans, zandzakken, brancards en je eigen lichaamsgewicht (of dat van je buddy).

Ook wordt er optimaal gebruik gemaakt van de kenmerkende terreindelen zoals de 40 meter hoge piramide in Haarlemmermeer, de bunkers en shelters op Airport Weeze en waterpartijen bij het festivalterrein in Biddinghuizen. Er zijn verschillende parcoursafstanden en hindernisniveaus zodat Mud Masters van bijna alle leeftijden en fysieke niveaus een uitdaging op maat hebben.

Wil je meer weten over het Mud Masters parcours? Check dan hier alle hindernissen!