Next: BIDDINGHUIZEN Ticket kopen Informatie

Nieuws

6 jaar Mud Masters: Oprichter André blikt terug en vooruit

Het is op 6 oktober alweer 6 jaar geleden dat de eerste editie van Mud Masters plaatsvond in Haarlemmermeer. Samen met oprichter André blikken we terug en vooruit.

Hoe is Mud Masters in 2012 begonnen en hoe ging de eerste editie?
In 2011, toen ik nog bij het Korps Mariniers werkte, kwam ik op het idee om de stormbaan bereikbaar te maken voor een groot publiek. De tijd was er rijp voor. Ik zag dat steeds meer mensen in de buitenlucht en steeds ‘functioneler’ gingen sporten, en ik dacht dat zij een trainingsdoel in de vorm van Mud Masters zouden kunnen waarderen. Waarom niet de stormbaan, waar kracht, conditie, doorzettingsvermogen, maar ook teamwork en plezier bij elkaar komen?

Ook viel mij op dat in Engeland en Amerika stormbaanevents, die al sinds de jaren ’80 bestaan, enorm groeiden en werden gewaardeerd door een groot publiek. Voordat ik het wist, was er een datum geprikt met de locatiebeheerders in Haarlemmermeer en hing er een website in de lucht… en nu de rest nog. Een drukke periode volgde waarin een organisatie opgetuigd moest worden en de nodige draaiboeken, plattegronden en veiligheidsplannen geproduceerd moesten worden. Daarbij was het enorm belangrijk om veel deelnemers te werven, aangezien de begroting een stuk hoger was uitgevallen dan een jaar eerder op het bierviltje… De deadline hield de vaart er goed in. 6 oktober moest en zou het gebeuren; no way back

De opbouw verliep letterlijk stormachtig door het extreme weer. In onze ‘base camp’ (lees: een verlaten loods) schuilden wij een paar uurtjes per nacht, om vervolgens weer in de regen door te gaan met de opbouw. Uiteindelijk waren wij op zaterdagochtend net op tijd klaar om de eerste deelnemers op te vangen. Ondanks een paar logistieke ‘uitdagingen’ verliep de dag goed. Er heerste een ongelooflijk mooie sfeer op het modderige terrein. Mud Masters was geboren.

Is er veel veranderd de afgelopen jaren?
Vanaf de eerste editie van Mud Masters is er doorlopend geëvalueerd om de deelnemerservaring te blijven verbeteren. Voor en achter de schermen is er continu vernieuwd en verfijnd en blijft het een sport om de pionier te blijven. Denk hierbij aan de ontwikkeling van hindernissen zoals de Flyer-glijbaan (’skischans’) en de valluiken van de Execution, maar ook de introductie van de marathonafstand, de 24 Hours Games en de Night Shift.

Ook zijn wij uitgebreid naar meerdere locaties in Nederland en Duitsland. Meestal is dit onderdeel van een goed doordachte strategie, maar de uitbreiding naar Duitsland ontstond nadat wij werden uitgenodigd door Airport Weeze. Wij gingen er ‘blanco’ heen, maar waren vervolgens meteen zo enthousiast over de oude air force basis met afgravingen, dat wij die dag direct besloten om ook in Duitsland events te organiseren. Zo kregen wij er nog een prachtige locatie met een goede infrastructuur bij op de kalender.

Hoe kijk je terug op 6 jaar Mud Masters?
Bijzonder positief. Ik ben trots op de deelnemers en hen ook dankbaar. Trots omdat zij elk event weer zorgen voor een positieve topsfeer, en dat zij laten zien dat afzien, lachen en teamwork hand-in-hand kunnen gaan. Dankbaar omdat de deelnemers al sinds 2012 enorm betrokken zijn, en ons met feedback verder helpen om de events nog beter te maken.

Ook ben ik trots en dankbaar op het team, de vrijwilligers, partners en leveranciers. Elk evenement weer ontstaat er een pop-up organisatie van zo’n 500 personen, die goed samen moeten werken zodat de deelnemer een veilige en mooie ervaring heeft.

Wat kunnen wij de komende jaren nog verwachten van Mud Masters?
Wij blijven ons inzetten voor onvergetelijke sportevenementen, waarbij wij mensen willen helpen hun grenzen te verleggen terwijl zij tegelijkertijd samen een toptijd hebben. Zoals onlangs op het Jeugdjournaal te zien was, staat de nieuwe generatie Mud Masters klaar en laat het ongeremde enthousiasme van de deelnemers zien dat het een bepaald oergevoel aanspreekt, dat geen korte hype is.

Wij zijn al enige tijd bezig om nieuwe hindernissen te ontwikkelen en te evalueren hoe wij in 2019 een nog toffere ervaring kunnen aanbieden bij Mud Masters. Ook evalueren wij met de verschillende goede doelen die aan Mud Masters verbonden zijn, hoe wij hen nog beter kunnen helpen. Momenteel zijn wij ook bezig met nieuwe locaties en concepten die de Mud Masters-kalender heel mooi aanvullen, en die heel goed passen bij de lifestyle van de Mud Masters-community. Dat klinkt nog lekker vaag, dus houd onze kanalen maar in de gaten.

Tot slot?
Nogmaals bedankt voor iedereens positieve energie tijdens en rondom de events. Met elkaar creëren wij een ongelooflijke ervaring waarin Mud Masters samen grenzen verleggen, afzien en lachen, waardoor men moe maar voldaan en mentaal opgeladen weer naar huis gaat.

Cheers,
André