On sale: HAARLEMMERMEER Ticket kopen Informatie

1 & 2 februari 2019

Rope Climb X

Mud Masters en Interbest presenteren dé extreme krachtmeting: Rope Climb X. Na decennia van afwezigheid is de legendarische ‘moeder van functionele work-outs’ terug in een epische competitie. Vrouwen en mannen vanuit de hele wereld worden uitgedaagd om de onderdelen ‘Legless Speed Climb’ en ‘Freestyle Long Climb’ aan te vallen.

De evenementen vinden plaats op A-locaties in Nederland en zullen live worden uitgezonden. De spectaculaire prestaties zullen velen inspireren om ook het beste uit zichzelf te halen.

Legless Speed Climb

Atleten klimmen 8 meter (mannen) of 5 meter (vrouwen) omhoog, zonder daarbij hun benen te gebruiken. Het splinternieuwe en drukbezochte Hoog Catharijne, gelegen direct naast Utrecht CS, is gastheer van dit onderdeel.

1 februari | Utrecht

Freestyle Long Climb

Zo snel mogelijk, zo hoog mogelijk klimmen is de uitdaging bij de 25 meter lange touwen onderaan een Interbest-billboard langs de snelweg in Amsterdam. Deelnemers mogen zelf een klimtechniek kiezen en daarbij ook hun benen gebruiken.

2 februari | Amsterdam

Kwalificatie (7-16 december)

Je kunt je kwalificeren voor deelname door een video te uploaden en daarbij je klimtijd aan te geven in ons kwalificatiesysteem. In deze video laat je zien hoe en hoe snel je naar 4 meter (mannen) of 3 meter (vrouwen) hoogte klimt. Houd je hierbij aan de volgende regels:

  • Start in een zittende houding. De handen mogen het touw al raken; de voeten raken de grond niet.
  • Klim zo snel mogelijk naar boven zonder je benen te gebruiken.
  • Laat vervolgens zien hoe je een gecontroleerde voetklem aanlegt en naar beneden klimt. Hierbij mag je je benen dus wel gebruiken.
  • Het gaat om de tijd gemeten vanaf de zittende start tot aan het aantikken van het touw op 3 c.q. 4. meter hoogte.

De kwalificatie sluit op 16 december om 23:59 uur. Als er meer aanmeldingen dan startplekken zijn, worden de snelste klimmers uitgenodigd. Zij nemen het onder andere op tegen de Tsjechische touwklimkampioenen van 2018, die hiervoor een wildcard verdienen bij het Tsjechische nationale kampioenschap in Praag.

De kosten voor het uploaden van een kwalificatievideo bedragen €10,00 (inclusief fee). In december maken wij bekend wie zich hebben gekwalificeerd. Zij kopen daarna een extra ticket met een totaalprijs van €39,00 (incl. fee) voor deelname op beide dagen. In deze prijs zijn onder andere persoonlijke deelnemersfoto’s inbegrepen. Mooi om de achterban te laten zien wat voor titanenstrijd op bizarre locaties er heeft plaatsgevonden!

Veiligheid

Veiligheid heeft de grootste prioriteit. Wij adviseren deelnemers om alleen gebruik te maken van veilig bevestigde touwen en valmatten op bestaande sportlocaties, onder begeleiding van een trainer.

Prijzengeld

Er zijn aparte klassementen voor mannen en voor vrouwen. De winnaars verdelen onderling een prijzenpot van 2.000 euro.

Rope climbing is back

Touwklimmen is al eeuwen de basis van fysieke training voor scholen, legers en atleten. Het was zelfs een Olympisch onderdeel van 1896-1932. 

Na jaren underground geweest te zijn, wordt er nu wereldwijd touw geklommen in sportscholen, Crossfit-boxen en hindernisbanen en op lokale competities zoals in Tsjechië.